Kerstverslagje + recept gegratineerde uiensoep met een dakje!

29 Dec

Kerst, de dagen van gezelligheid, samen leuke dingen doen en lekker eten! De afgelopen dagen heb ik allerlei leuke dingen gedaan en ook heerlijk gegeten en gekookt. Vandaag een verslagje van mijn Kerst, en ook een recept voor heerlijke Franse uiensoep!

christmas 2013

kerststol kerstontbijtEerste Kerstdag beginnen wij thuis altijd standaard met een lekkere kerststol. Hmm, wat ben ik daar toch gek op! Verder ben ik op eerste Kerstdag ’s ochtends naar de kerk gegaan (ik ben christelijk) en hebben we thuis gezellig spelletjes gespeeld. (Hiervan zul je ook nog wat terugzien in het ‘A few shots of my week’ artikel morgen)

P1010542

’s Avonds aten we met z’n allen een heerlijk kerstdiner, bereid door mijn ouders. Het was een Marokkaans/vegetarisch diner, en het was allemaal heerlijk! Hierboven zie je filodeeghapjes met kaas en paprika en zelfgemaakte humus, waar we ook nog broodjes bij hadden.

P1010541We hadden verschillende soorten hapjes, die allemaal op tafel werden gezet. Je mocht dan gewoon nemen wat je wilt, en man, wat zat ik vol op het eind! 🙂 Hier zie je spiesjes met champignons en kruiden, en daarachter zie je zelfgebakken broodjes met sesamzaad. Wat zien ze er leuk uit hè!

P1010539

Couscous met gebakken uienringen, rodekool, pijnboompitten en een heleboel lekkere kruiden.

P1010540

Nog meer couscous, met munt dit keer.

P1010538

Witlofsalade met feta en zongedroogde tomaat, was super lekker!

P1010543

En een lekker wijntje erbij. Haha, nee hoor, grapje, ik heb niet genomen 😀

diary slot zeist

Donderdagochtend ging ik al vroeg in de ochtend naar Zeist. Daar woont mijn oma, en op tweede kerstdag gingen we samen een Kerstdiner maken voor een deel van de familie.

kerstverslag keuken

Al vroeg gingen we aan de slag! Lekker bakken, koken, bedenken hoe we alles neer zouden zetten op tafel…

kerstverslag tafel met lekkers

Voor als de gasten zouden komen hadden we alvast een tafeltje met allerlei lekkernijen neergezet. Taarten, chocolade kerstblaadjes, schuimpjes… Genoeg om zich mee te vermaken terwijl ze nog even zouden moeten wachten op het diner. 🙂

kerstverslag kalkoen in de keuken

We moesten voor 14 mensen koken, en soms was het dus wel even puzzelen hoe we alles op tijd klaar moesten krijgen voor iedereen. Hier zie je het vlees dat al even voorgegaard is op de keukenvloer staan. We bereidden zoveel mogelijk dingen al voor, zodat het alleen nog opgewarmd moest worden.

kerstmenu

Mooie menukaartjes

kerstverslag cranberry compote

Cranberry compote

diary uiensoepEn de gegratineerde uiensoep natuurlijk! Ik had deze soep al eens eerder gemaakt, en wauw, wat een lekkere soep is dit! Het klinkt niet heel erg lekker, uiensoep, maar het is echt het proberen waard! Hier zie je de soep zonder het ‘dakje’. Het dakje is gemaakt van een rondje brood met kaas erop, die dan word gegrild in de oven. Hier zie je hem echter niet, omdat we de soep van tevoren klaargemaakt hadden en ik toen de foto had gemaakt. Het dakje komt er pas op het laatst op. Denk dus even het dakje erbij 🙂

Omdat de soep een groot succes was, geef ik jullie ook het recept! Het recept komt uit het kookboek ‘Koken met Karen, zonder pakjes en zakjes’ van Karin Luiten, misschien ken je haar wel. Ze heeft al een aantal kookboeken geschreven, en altijd zijn haar recepten zonder pakjes en zakjes. Helemaal zelfgemaakt dus, maar helemaal niet moeilijk! Zeker dit recept van de soep is supereasy, en ook heel goedkoop.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

– 6 grote uien

– 2 bouillonblokjes

– 50 gram boter

– 1 glas droge, witte wijn

– 4 sneetjes brood

– 1 eetlepel bloem

– restje geraspte kaas

– zout en peper

gegratineerde uiensoep

1. Verwarm de oven voor op 225 graden.

2. Pel de uien, maar bewaar de schillen en de vliesjes. Doe de schillen in een pan en vul die pan met water totdat de schillen net onderstaan. Zet de pan op hoog vuur, en laat het 10 minuten trekken, niet langer. Snijd ondertussen de uien in dunne ringen.

3. Als de schillen 10 minuten hebben getrokken, giet je het water door een zeef, zodat alle schilletjes eruit zijn. Dit water bewaar je, de schillen kunnen weg.

4. Bak nu de uien in een grote pan aan met de boter. Fruit de uienringen in een half uur gaar, zacht, en lichtbruin. Schep op het laatst de eetlepel bloem en een snufje zout er doorheen.

5. Voeg nu de witte wijn toe. Laat op hoog vuur de alcohol verdampen.

6. Voeg 1 liter uienwater toe en de twee bouillonblokjes. Laat de soep 15 minuten pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan.

7. Steek nu 4 rondjes uit het brood (dit gaat heel makkelijk met een glas), en bestrooi die ruim met geraspte kaas. Schep de soep in kommen, leg het rondje brood erop en zet de kommen 10 minuten in de oven zodat het brood knapperig wordt en de kaas lichtbruin wordt. Nu is het klaar om te serveren!

Verder aten wij bij het kerstdiner nog kalkoen met roomsaus, spruitjes met de cranberry compote, aardappelgratin, worteltjes, vegetarische schijfjes, bijna teveel om op te noemen! Ik vond het heel erg leuk om te doen, koken voor zoveel mensen. Het bracht soms wel een beetje stress, maar ach, dat hoort er ook bij.

Wat heb jij gegeten bij het kerstdiner?

Liefs Anniek

Advertenties

Eén reactie to “Kerstverslagje + recept gegratineerde uiensoep met een dakje!”

  1. Eva december 29, 2013 bij 10:54 am #

    leuk artikel!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: