Mijn leertips voor het nieuwe schooljaar

15 Sep

Ja, je leest het goed. Esther de ongemotiveerde schoolgirl gaat je vertellen hoe het moet. So read and learn! Tja ik ben nou eenmaal niet zo goed in het plannen van dingen en vooral het volgen van een planning is voor mij een hele opgave. Maar deze afgelopen eerste schoolweken zijn me nog niet eens zo slecht bevallen. Ik zal vertellen wat mijn little secrets zijn.

secret

1. NIET UITSTELLEN!!!!

Als er 1 ding op de wereld is waar ik zo een beker voor zou winnen is dat uitstellen. Soms heb ik op woensdagmiddag al tijd voor iets wat maandag af moet zijn wat ik dan toch tot zondagavond tien uur weet uit te stellen. En dan weet ik heus wel dat het er echt niet leuker of beter op wordt. Nee! Heb je tijd over, gebruik die dan ook. Op dat moment is het niet leuk maar later prijs je jezelf de hemel in als je dat leuke programma ’s avonds af kan kijken of ’s ochtends wat langer kan blijven liggen omdat je al je huiswerk al af hebt. Ook heb ik het gevoel dat uitstellen verslavend is, dus pas er mee op! Begin er niet aan of je komt er niet meer van af! Van uitstel komt afstel! En een niet zo prettig gevoel als je hele lichaam naar bed wilt maar jij zo nodig je wiskundesommen nog moet gaan maken.

meester-in-uitstellen

2. Maak een haalbare planning.

Nog zoiets waar ik niet goed in ben. De toetsweek komt eraan en iedereen gaat plannen. Op een of andere manier begin ik daar toch weer te laat mee of doe ik het niet slim. Ik kom er iniedergeval altijd erop uit dat ik in één dag alle toetsen van die dag erna moet leren. En dat was in de derde, waar ik soms drie toetsen op een dag had, echt teveel. Begin dus op tijd en verdeel je werk in kleine stukjes. Elke dag 10 woordjes kost bijna geen tijd en moeite en werkt toch een stuk relaxter dan in één dag al die bladzijden te moeten leren.

planning

3. Wissel dingen af.

Zie je het licht niet meer door je Latijn-opdrachten? Pak een ander vak en laat Latijn even rusten. Als je even rustig een interessante tekst van geschiedenis hebt doorgelezen en wat lekkers hebt gedronken begin je weer met frisse moed aan de opdrachten. En gek genoeg zie je dan die over-duid-e-lijk-e clue wel. Gewoon rust in je koppie houden en niet stressen, dat is nergens goed voor. En lukt het echt niet? Dat is echt geen ramp, daar is de docent op school weer voor.

stress-werk-infograpic

4. Beloon jezelf.

Deze is moeilijk omdat je streng tegen jezelf moet zijn. Ik ging werken met kruisjes die ik zette als ik een taak af had. Bij 10 kruisjes mocht ik iets gaan kopen bij de Kruidvat. Ten eerste ben ik dan zo’n cheater dat ik de taken wel erg makkelijk maakte en het dan super knap vond wanneer ik ze af had. En ten tweede kocht ik, ook al had ik niet genoeg kruisjes, als ik iets leuks zag het ook gewoon. En dan kwam achteraf altijd mijn geweten opspelen. Zo werkte het natuurlijk niet. Wat je beter kan doen is doelen op korte termijn stellen. Zoals: Voordat ik ga sporten heb ik AK en engels af. Of: Ik heb honger maar ik maak eerst nog even deze Grieks-opdrachten af. Dit werkt bij mij vaak beter en hier houd ik mij meestal dan ook aan.

Positief!

5. Huiswerk voor het eten.

Dit is nog een beetje een aansluiting op regel 1. Wat ik vaak zeg is: Ik kom nu net uit school, dus ik ga eerst even uitrusten en dat huiswerk komt vanavond na het eten wel. Nee, niet doen! Want na het eten heb je daar echt geen zin meer in. Dan ga je een beetje uitbuiken, check je al je social media en kun je niet wachten tot de nieuwe aflevering van Hollands Next Top Model weer begint. Probeer dus als je thuis komt zo snel mogelijk te starten met je huiswerk. Dan zit je vaak ook nog een beetje in de schoolsferen waardoor het een stuk makkelijker gaat.

1082273_664770380201064_2091730008_o

Zo, dat waren mijn vijf regels. Mochten er nog meer in mij opkomen dan deel ik deze zeker met jullie! Dit zijn trouwens doelen waar ik naar streef. Niet denken dat ik de perfecte leerling ben. Dat probeer ik natuurlijk wel te zijn, maar helaas 😉

Nee, helaas is mijn zelfmotivatie niet de beste en daar moet ik maar mee zien te leven. Het gaat al stukken beter dus het komt vast wel goed!

Xx Esther

Advertenties

Eén reactie to “Mijn leertips voor het nieuwe schooljaar”

  1. ByJaimie september 21, 2013 bij 9:36 pm #

    Goeie tips! Ik zit nu al af te tellen voor de herfstvakantie haha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: