Recept: Gegratineerde uiensoep

1 Feb

Soep, ik houd ervan. Makkelijk te bereiden, lekker en het kán bijna niet mislukken. Vandaag heb ik een heerlijk uiensoep voor jullie.

Ik heb dit recept gehaald uit het kookboek: ‘koken met Karin, zonder pakjes en zakjes’. In dit kookboek staan heerlijke recepten waarbij je geen ‘pakjes en zakjes’ gebruikt. Er staan heerlijke recepten in. Haar kookboek voor de oven vind ik nog beter. Bijna alles wat daar in staat wil ik wel maken!

Voor deze hartverwarmende soep heb je niet veel nodig:

– 6 grote uien

– 2 bouillonblokjes ( groente of vlees)

– 50 gram boter

– 1 glas droge, witte wijn (Dit kan je weglaten als je wilt, maar opzich verdampt de alcohol uiteindelijk toch) (Ik heb rosé gebruikt)

– 4 sneetjes brood

– 1 eetlepel bloem

– restje kaas

– zout en peper

Hier volgt een stappenplan:

1. Verwarm de oven voor op 225 graden.

2. Pel de uien maar bewaar alle schillen en vliesjes. Doe die in een grote pan en vul die met water, tot alle schillen onder water staan. Laat op zacht vuur 10 minuten trekken, niet langer. Als dat klaar is giet je het af door de zeef, dit bruine, geurige ‘uienwater’ is de basis voor je soep.

DSC08053

Pel de uien

DSC08054

En doe ze in een pan.

3. Als het goed is heb je nu nog 6 grote, glimmende gepelde uien over. Snij ze in dunne ringen.

DSC08056

DSC08057

Een bord vol met uien.

4.  Laat de boter smelten in een grote koekenpan met een dikke bodem.

DSC08061

5. Fruit de uienringen met de deksel op de pan in een half uur zacht, gaar en lichtbruin.

DSC08062

6. Schep op het laatst een lepel bloem en een snufje zout er doorheen.

DSC08063

7. Giet de wijn erbij en laat op hoog vuur de alcohol verdampen.

DSC08066

DSC08067

8. Voeg 1 liter uienwater toe plus de bouillonblokjes. (Je kan dus het beste eerst alles wat in de koekenpan zit in de soeppan doen, anders past het nooit)

DSC08069

9. Laat de soep 15 minuten zacht pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan.

10. Proef of je het zo goed vindt, voeg anders nog wat zout en peper toe.

11. Steek intussen 4 rondjes uit het brood (bijvoorbeeld met een glas).

12. Schep nu de soep in ovenvaste kommen, leg het brood erop, bestrooi met kaas en gratineer in ongeveer 10 minuten goudbruin in de oven.

Nu ben je klaar om het te serveren! Je kan dit eten als voorgerecht of ook als gewoon lekker kopje soep 🙂

DSC07174

Van het eindresultaat heb ik alleen nog deze foto van het kerstdiner, een beetje vage foto. Maar het ziet er ook mooi uit!

Eet smakelijk!

Liefs Anniek

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: